KORVAUKSET

HUOM! Kassan korvauksilla 6 kk hakuaika!
(Lokomon Sairauskassan säännöt, 23 § 2 mom.)

Sairauskassan hallitus on sääntöjen 14 § 1 momentin 6, 7 ja 8 kohdan nojalla päättänyt, että vuoden 2022 aikana on:

 

Apuvälinekorvaus

300,00 € ensimmäisten hankkiminen, sen jälkeen 150,00 € kolmen vuoden välein. Lääkärin lähete tarvitaan. 

Silmälasikorvaus

450,00 € kolmen vuoden välein
300,00 € kahden vuoden välein


Silmälasikorvaus maksetaan ensimmäisen kerran kun on kuulunut kassaan yhden vuoden. Korvaus on tällöin 300,00 €. Jos jäsenyyttä on takana yli 3 vuotta ennen ensimmäistä silmälasihankintaa, on korvaus 450,00 €.

Hammashoitokorvaus

350,00 € / vuosi / työssäolevat jäsenet
260,00 € / vuosi / eläkeläis- ja ulkojäsenet


Lisäkorvausta normaalista poikkeavaan hammashoitoon (esim. proteettinen hoito, oikomishoito) työsuhteessa olevalle jäsenelle enintään 350,00 €, ennakkopäätös haettava Sairauskassan hallitukselta.

Hammashoitokorvaus maksetaan ensimmäisen kerran kun on kuulunut kassaan yhden vuoden.

 

Hautausavustus

3000,00

Eläkkeellä olevan jäsenen tai ulkojäsenen kuoltua ei hautausavustusta suoriteta.

Lääkärinpalkkiot

Työssäolevat jäsenet:

Lääkärinpalkkiosta, myös toimistomaksusta, korvataan 80 %.

Sopimuspaikat laskuttavat kassan osuuden suoraan Sairauskassalta esittäessäsi Sairauskassan jäsenkortin ja Kela-kortin lääkäriasemalla. Muualla käydessä kustannukset tulee maksaa ensin itse ja lähettää lääkärinpalkkio- ja maksukuitti Sairauskassaan.

Työpaikkalääkärin lähetteellä erikoislääkäripalkkiot korvataan kokonaan. Poikkeuksena silmä-, naistentauti- ja urologialääkärit, joille ei tarvita lähetettä.

Ellei ole lähetettä tai yhteydenottoa työterveysasemaan on korvaus sääntöjen 14§ mukainen. Yleislääkärin palkkiot korvataan kokonaan silloin, kun lääkäriin pääsyn tarve on akuutti / kiireellinen ja työterveyslääkäri ei ole paikalla (esim. lomalla, viikonloppuna) tai  aikaa omalle työterveyslääkärille ei saa kohtuuajassa. Ensisijaisesti käytettävä aina omaa työterveysasemaa tai terveyskeskusta.

Eläkeläis- ja ulkojäsenet

Lääkärinpalkkiosta, myös toimistomaksusta, korvataan 60 %.

Tutkimus ja hoito

Työssäolevat jäsenet:

Tutkimuksesta ja hoidosta korvataan 80 %. 

Vaikka työterveyslääkäri tekisi lähetteen erikoislääkärille, maksetaan 100 % korvaus vain lääkäripalkkio-osuudesta, tehdyistä tutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä lähetteestä huolimatta 20 % omavastuu.

Eläkeläis- ja ulkojäsenet

Tutkimuksesta ja hoidosta korvataan 75 %. 

Lääkkeet

Alkuomavastuuta ei korvata.

Kassan lisäetuutta maksetaan vain sairausvakuutuslain mukaan korvattavista (Kela-korvattavista) valmisteista.

Lääkkeiden omavastuu on 5 € / lääke. Alempien erityiskorvattavien omavastuu on 5 € / lääke ja ylempien erityiskorvattavien omavastuu 4,50 € / lääke.

 

Fysikaalinen hoito

Työssäolevat jäsenet

Fysikaalisesta hoidosta korvataan 75 %. Hoidon tulee olla työterveyslääkärin määräämä / hyväksymä. Korvattava hoitosarja enintään 8 hoitokertaa yhdellä lähetteellä. Sopimuspaikat perii asiakkaalta omavastuun 25 % ja laskuttavat loppukulut suoraan Sairauskassalta. Lista sopimuskumppaneista löytyy Sopimuspaikat-välilehdeltä.

Eläkeläis- ja ulkojäsenet

Eläkeläis- ja ulkojäsenille korvataan 50 % enintään 8 kerran hoitojaksosta vuodessa. 50 % korvaus pitää sisällään sv-korvauksen osuuden.

Hieronta

Työssäolevat jäsenet:

Hieronnasta korvataan vuosittaisen korvauskaton mukaisesti. Korvauskatto vuonna 2022 on 160,00 € / vuosi. Lääkärin lähetettä ei tarvita, omavalintainen hoitopaikka, edellytyksenä koulutettu hieroja (oikeuden hierojan ammattinimikkeen käyttöön voi tarkistaa JulkiTerhikistä https://julkiterhikki.valvira.fi/) . Hierontakorvauksen voi käyttää myös hierojakoulun hoitoihin sekä kiropraktikon, naprapaatin ja osteopaatin hoitoihin. 

Ei laskutussopimuksia / maksusitoumuskäytäntöä. Kustannukset tulee maksaa ensin itse, ja hakea korvausta Sairauskassalta. Maksutositteesta tulee käydä ilmi jäsenen eli hoidettavan nimi, hoidon kustannus sekä hierojan tiedot. Ilmoita hakemuksessasi myös tilinumero, mihin korvaus maksetaan.

Jäsenten suosittelemia hierontapaikkoja:

Tero Ruhanen, Kalevan uimahalli, http://hierojatero.fi/
Toni Puolanne, GoGo Hämeenpuisto, http://www.tonipuolanne.com/
Jouni Kaila, Pirkkala, www.hierojakaila.fi
Petri Leppänen, https://osteopetri.com/
Mira Hanafi, Tampere, https://www.urheiluhierojamirahanafi.com/

Eläkeläis- ja ulkojäsenet

Eläkeläis- ja ulkojäsenelle korvataan 33 % enintään 5 kerran hoitojakso vuodessa. Lähetettä ei tarvita.

Jalkahoito

Jalkahoidosta korvataan 75 %. Hoidon tarpeen tulee olla vastaanotolla todettu, työterveyslääkärin lähete tarvitaan. Korvattava hoitosarja yhdellä lähetteellä kolme (3) hoitokertaa. Jalkahoidon antajan tulee olla koulutettu jalkaterapeutti. Laskutussopimuksia ei ole, kustannukset tulee maksaa ensin itse ja hakea korvausta Sairauskassalta.

 

Julkinen terveydenhuolto

Sairaalamaksut korvataan alimman maksuluokan mukaan.

Eläkeläis- ja ulkojäsenille sairaalahoitoa enintään 180 vrk koko ulko- ja eläkkeelläoloajalta. 

Poliklinikkamaksut korvataan kokonaan.

Terveyskeskusmaksut korvataan kokonaan.

 

Yksityissairaalan leikkaukset

Korvausta sairaalan yksityispotilaspaikalla annettavasta hoidosta on aina anottava Sairauskassan hallitukselta etukäteen. Pihlajalinna Koskiklinikka, Mehiläinen, Suomen Terveystalo ja vastaavat yksityiset lääkärikeskukset rinnastetaan yksityispotilaspaikkoihin jos kysymyksessä on leikkaushoito. KORVAUSANOMUS ON AINA TEHTÄVÄ ETUKÄTEEN SAIRAUSKASSAN HALLITUKSELLE. KORVAUSANOMUKSESSA ON SELVITETTÄVÄ TOIMENPIDE, KUSTANNUSARVIO JA JULKISEN PUOLEN HOITOMAHDOLLISUUDET. Yksityissairaalan laitosmaksuosuudesta (toimenpidemaksusta) korvataan 80 %, korvauskatto on enintään kuitenkin 1500,00 €.

Poikkeuksena urheilutapaturmat: Jos kyseessä on tapaturma, joka on sattunut jossakin urheilulajissa seurassa/joukkueessa/tasolla, jossa on velvollisuus tai suositeltavaa ottaa lisenssi / vakuutus, voidaan korvausmäärää hallituksen harkinnan mukaan alentaa puoleen täydestä korvausmäärästä. Tällöin korvauksen määrä on 40 %, enintään kuitenkin 750,00 €.

Lisätietoja saa Sairauskassasta.

Tutustu myös alla olevaan 'Tervetuloa taloon'-tilaisuuden materiaaliin. Sieltä löydät mm. toimintaohjeita korvausten hakemiseen.